Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie stolního tenisu v Týně nad Vltavou

12. 11. 2007

Historie stolního tenisu v Týně nad Vltavou.

 

  Historie založení stolního tenisu v Týně nad Vltavou tak trochu souvisela se založením oddílu kopané v r. 1921. Centrem sportovního dění v Týně nad Vltavou byla Sokolovna. Byla zde tělocvična, hřiště na tenis a hřiště na fotbal, kuželna a pod verandou byl umístěn stůl na stolní tenis. Stůl byl volně přístupný veřejnosti, především mládeži. Později byl další stůl na ostrůvku pod starým mostem, který byl využíván v letním období, byla zde plovárna. Až do roku 1955 v Týně nad Vltavou nebyl tento sport organizován. Živelně byly pořádány jen místní turnaje. V té době tomuto sportu kraloval pan ing.Schneider a právník Karel Hájek.

 

  V roce 1955 zakončil aktivní činnost výborný fotbalista František Turek, který pro stolní tenis získal Františka Pavláska, Karla Šímu, důstojníka ČSA p. Horše, pani Helmovou, pani Holou a svou manželku. Přihlásili se do soutěže (tehdy 3. muži a 2. ženy). Později hráli obě děti – syn i dcera p. Turka a pani Žáková. Bohužel hrát bylo možné jen jedenkrát v týdnu v tělocvičně.    

                     

  Tento stav byl až do roku 1977. V tomto roce byla svépomocí oddílu z prostředků TJ Jiskra postavena herna na Malé Straně v prostoru hokejového hřiště. Od tohoto data je oddíl stolního tenisu pod hlavičkou TJ Jiskra v činnosti. Už v té době se velká péče věnovala činnosti s mládeží. Od roku 1977 v pravidelných okresních soutěžích hráli muži a mládež. V roce 1977 hrálo v okresním přeboru družstvo mužů  v sestavě Miroslav Vejda, František Žák st., František Žák ml. a Martin Žák. 

                                                                 

  V tomto roce vznikl i jeden z nejstarších turnajů v kraji „Vánoční turnaj“ konaný vždy na Boží hod vánoční 25. prosince. Z tohoto turnaje, který původně vznikl jako turnaj místního oddílu se postupně stal jeden z nejvyhledávanějších turnajů v kraji, kterého se dnes zúčastňují nejlepší hráči kraje v čele s Michalem Vávrou a paraolympijským vítězem Ivanem Karabcem hráčem extraligového Havířova (v r. 2006 se konal jubilejní 30. ročník).

 

  Velkým přínosem byl v roce 1986 příchod Jana Beneše a v roce 1989 Antonína Marcína z Prachatic. Tito háči tvořili společně s odchovanci Františkem Žákem ml. a Martinem Bezpalcem páteř týmu, kterému se v roce 1991 podařilo postoupit z těžkého okresního přeboru Českobudějovicka do krajské soutěže, která se hraje do dnešní doby. Další velké doplnění byl příchod Karla Kučery z Vlašimy v roce 1991. Mužstvo v těchto letech doplnil odchovanec Martin Žák.  V tomto složení "A" mužstvo hrálo do roku 2002 na předních příčkách krajských soutěží.

 

  V roce 2000 opustil oddíl na nátlak města (prostory herny měly být využity pro nově vzniklý hokejbalový klub) hernu v orlické ulici. Nová základna stolního tenisu vznikla v nové Sportovní hale postavené u fotbalového hřiště.

 

  Přesunem do nové herny se začínají více věnovat mládeži Martin Bezpalec a Josef Skalák, kteří v této činnosti vystřídali pana Františka Žáka. Pod novým vedením se začínají dostavovat první výsledky práce s mládeží. Oddíl stolního tenisu se díky své činnosti dostává do povědomý veřejnosti a začíná rozšiřovat svou základnu. V září roku 2007 se po neshodách TJ Jiskry Týn nad Vltavou s městem oddíl stolního tenisu osamostatňuje a vzniká SKST Týn nad Vltavou o.s. (sportovní klub stolního tenisu) pod vedením: předsedy Josefa Skaláka, místopředsedy Martina Bezpalece, pokladníka Pavla Pučégla a členy výkonného výboru Radkem Syrovátkou a Stanislavem Moravcem. Začíná nová éra stolního tenisu v Týně nad Vltavou. V tomto roce má oddíl dvě mužstva mužů v kraji (krajský přebor a krajská soutěž), tři mužstva v regionálních přeborech (RPI, RPII, RPIII) a družstvo žen hraje divizi. V okresních přeborech mládeže hrají družstva starších žáků, starších a mladších žákyň. Na krajských bodovacích turnajích patří mladí  stolní tenisté z Týna nad Vltavou k těm lepším, Především děvčata v posledních letech patří ke špičce ve svých kategoriích.

 

V sezóně 2010-2011 se mužstvo "A" probojovalo do jihočeské divize. Do oddílu se po několika letech vrací Josef Rychlík a jako jednička přestupuje z Vodňan (po roce působení v zahraničí) Libor Dunovský. Základ mužstva v divizi tvoří hráči: Libor Dunovský, Jan Soucha, Josef Rychlík a Petr Procházka. Mužstvo "B" hraje v krajské soutěži ve složení: Karel Kučera, Martin Bezpalec, Josef Skalák ml. a Josef Skalák st. ,,Áčko " vyhrává divizi a slaví postup do 3. ligy. Sezóna 2011-2012 je ligová.

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář